Uiteraard is het best leuk om te gaan watersporten of bijvoorbeeld om te gaan duiken, maar er komt altijd een confronterende situatie namelijk het aantrekken van een wetsuit? Een strak aftekenend pak die je warm moet houden als je in het water ligt. Een pak waarin je flink geconfronteerd kan worden met de kilo’s die er wellicht afgelopen periode zijn aangevlogen. Gelukkig is het wetsuit over het algemeen zwart en perst ie alle overtollige lichaamsvetten strak bij elkaar waardoor het toch nog een soort van kan afkleden. Naast deze problematiek zijn er best wat varianten die je af moeten wegen in het maken van je keuze als je er één gaat aanschaffen. Daarom vertel ik je er graag meer over in dit blog.

Waar let ik op bij de aanschaf van een wetsuit?

Bij de aanschaf zijn  er heel wat variabelen die meewegen. Er zijn twee bestanddelen die bepalend zijn in het maken van je keuze. Namelijk de temperatuur die er is als je hem gebruikt en waarvoor. Tegenwoordig kan je een wetsuit dragen door hele lage temperaturen. Het materiaal waar dit pak van gemaakt is, is tegenwoordig van hoge kwaliteit. Hierdoor werkt het veel beter en kan je er met lage temperaturen toch warm mee blijven. Daardoor zie je dat in de zeilsport veel langer doorgetraind kan worden met lage temperaturen. Ook voor duiken met lage temperaturen zijn er goede suits beschikbaar. Als de temperaturen wat hoger worden dan zijn er ook goede pakken beschikbaar. Het materiaal is dan wat dunner en je hebt ze ook met korte mouwen en met korte pijpen. Zo wordt in de zomer het shorty veel gebruikt deze heeft en korte mouwen en korte pijpen. Als de temperaturen echt boven de dertig graden gaan worden dan krijg je het vaak te warm in je wetsuit.

Hoe werkt het?

Het materiaal waar dit pak van gemaakt is, is neopreen. Een rubberachtige stof die als werking heeft dat het isolerend is. Deze isolerende werking versterkt als er een laagje water tussen je pak en je huid komt te zitten. Gevolg is dat je lichaam op lichaamstemperatuur blijft en je dus warm blijft en goed kan functioneren. Zeilers gebruiken het veel omdat je er ook goed in kunt bewegen. Zeker in de open boten is dit belangrijk. Je komt daarbij veel in het water maar moet ook vrij kunnen bewegen net als bij windsurfen en kitesurfen bijvoorbeeld.